Bahçe Meyveleri – Mürdüm Eriği

0

Bembeyaz çiçekleriyle gelin duvağını andırır erik ağacı. Tazeliği, yeniden dirilişi, yeni başlangıçları simgeler. İş­te bu seçkin familyanın üyelerinden biridir mürdüm eriği. Gülgiller Rosaceae ailesindendir. Prunus cinslerinin en seçkin üyeleri arasındadır. Anavatanı Anadolu’dur ama Kaf­kasya ve Hazar Denizi çevresinden dünyaya yayıldıkları sanıl­maktadır.

Mürdüm Eriği Hakkında

- Fidanları kışın ılık geçtiği bölgelerde sonbaharda, so­ğuk geçen yerlerdeyse ilkbaharda dikilebilir.
- Her tür toprakta yetişse de, en ideali organik madde­ce zengin, humuslu olanıdır. Ayrıca, ağacının kökü yüzey­sel olduğu için toprak fazla derin kazılmamalıdır.

- Dikimini beş santimetre aralıklarla açılacak 50 santi­metre derinlik ve genişlikte çukurlara yapın. Yanına, rüz­garın genelde estiği yöne herek çakarak fidan bağlanmalıdır. Çeşitlerin birbirini tozlayacak şekilde dikilmesi zorunludur.
- Beyaz çiçekleri yaz başına doğru açar.
- Morumsu mavi renkli meyvelerini dikimden iki sene sonra tüketebilirsiniz. Ağustos-eylül döneminde olgunla­şan meyveler, ekim sonuna doğru istenilen kıvama gelir. Meyveleri etli, sulu, mayhoş ya da tatlıdır.
- Çelikleme yöntemiyle ve aşıyla üretilir. Aşılama çeşit­li ağaçlardan alınan erik türlerinin üzerine aşılanması yo­luyla yapılır. Bu ağaçlar başta başka erik türleri olmak üzere zerdali ve bazen badem ağaçları olarak da kullanı­lır. Biraz güç de olsa, bu yol iyi sonuçlar verir.
- Yağışların bol olduğu yerlerde ağaçlar sulanmadan da yetiştirilebilir. Mayısın ikinci yarısından sonbahar yağışları­na kadar, toprak yapısına bağlı olarak sulanır. Yağışın az olduğu bölgelerde daha çok suya ihtiyaç duyar.
- Azotlu gübreler, kış sonunda ilkbahar gelişmesi başla­madan önce verilmelidir. Azotun hem sülfat, hem de nit­rat formuna cevap verirler. Fosforlu ve potaslı gübreler kış başında verilir. Kimyasal gübrelerin yanı sıra iki yılda bir yanmış çiftlik gübresi de verilmelidir. Ayrıca yeşil güb­releme yapılması da yararlıdır.
- Geç uygulamalar, meyvede renk oluşumunu azaltır, sonbaharda sürgünlerin uzamasına neden olur ve kış so­ğuklarından zarar görmesine yol açar.
- Düzenli olarak, şekil ve ürün budaması yapmalısınız. Böylece onu kuvvetlendirebilirsiniz.
- Hasat için en uygun zaman, meyvelerin ağaçta tam iri­liğini, rengini, tadını aldıkları ve etlerin gevrekleştiği dö­nemdir.

Mürdüm Eriği’nin Faydaları

Bol miktarda B vitamini içerir. İçerdiği potasyum ve magnezyum sayesinde kan ba­sıncını dengeler. Bu nedenle tansiyon ve kalp hastalannın tüketmesi faydalıdır. Kolesterol sorunu için birebirdir. Bol lifli yapısıyla damarlardaki zararlı maddelere yapışarak vücuttan dışan atılmalarını sağlar. Karaciğer, böbrek ve romatizmal rahatsızlıkların teda­visinde de önerilir. Regli düzenler, idrar söktürür. Terletici özelliği vardır.
Neredeyse tüm diyet programlarında yer alır. Kan şe­kerini çok yavaş yükselttiği için korkmadan yenebilir.


Paylaş

Yazar Hakkında

Anadolu Üniversitesi mezunuyum. Çeşitli internet sitelerinde Yazarlık ve Editörlük yapmaktayım. İlgi alanlarım içerik üretmek, blog, sosyal medya, yemek yapmak ve fotoğraf çekmek. Merve Sözübelli Google+ Profili

Yorum Yapın